Andreas Faye og renessansepresten Peder Claussøn Friis

I arbeidet med boka «Peder Claussøn Friis – Vigelands renessanseprest» har Andreas Fayes «Norske Folke-Sagn» (1844) og den første biografien om «Peder Clausson, Sognepræst i Undal», gjengitt i Skilling-Magazin nr. 14–19 i 1858, vært uvurderlige kilder.

Blant Fayes historiske sagn finnes også sagn om Peder Clausson i Undal. Her er blant annet gjengitt det sagnet som Gustav Vigeland brukte da han skapte statuen av Peder Claussøn som viser Peder i ferd med å kaste en helgenstatue ut i Audnedalselva. Sagnet er gjengitt i sin helhet som Vedlegg bak i artikkelteksten (Faye 1948:182–184). Jeg har brukt dette sagnet som en inngang til Peder Claussøns liv og virke med utgangspunkt i følgende problemstilling: Hvilket bilde gir dette av presten Peder og hvor korrekt er det? Og har denne fremstillingen av Peder bidratt til å stenge for de andre sidene ved Peders virke?

Nærbilde av Gustav Vigelands skulptur av Peder Claussøn Friis som ifølge Fayes sagn kaster en helgenstatue i Audnedalselva (avduket i 1938). Foto: Olav Rand Bringa.

I denne drøftingen har jeg også tatt med Fayes betimelige påpekninger om de historiske sagns pålitelighet. Han kaller dem historiske fordi de handler om historiske personer som vi kjenner også fra andre kilder, men sier også at selv om det ligger en faktisk hendelse til grunn for sagnet, kan den gjennom tidens løp «bleven saa forandret og udpyntet at det ofte bliver vanskeligt at skille det Sande fra det Falske» (Faye 1948:141). Samtidig sier han at det ikke er urimelig å tenke seg at hendelser som gjorde et dypt inntrykk på folk, har blitt bevart for ettertiden, særlig hvis det har vært flere vitner som har bivånet tildragelsen. Han avslutter innledningen med å si at selv om disse sagn ikke kan brukes til å skaffe seg pålitelig historisk kunnskap, så har de likevel sin verdi i å vise hvordan «Fortids store Mænd og Fortids Daad endnu lever i Folkets Minde,…» (Faye 1948:144).

Når det gjelder Peder Claussøn har sagnet om han som nevnt blitt til et varig minnesmerke i Gustav Vigelands statue. Samtidig har en kritisk gjennomgang av sagnstoffet, i tråd med Fayes synspunkter, endt opp med en sannsynliggjøring av at en slik begivenhet faktisk har funnet sted, men at det er mindre sannsynlig at Peder Claussøn skulle ha utført den.

Fayes biografi sammen med biografien i Gustav Storm har vært hovedkildene til Peders levnetsbeskrivelse. Skillingsmagasinet som Faye skrev i, kom ut i 1858, og Gustav Storm publiserte sin «Samlede Skrifter av Peder Claussøn Friis» inklusive en biografi i 1881. Gustav Storms biografi er nok mer omfattende enn Fayes og har også et tillegg om Peders skrifter.

Jeg regner med at Storm brukte Fayes biografi som en kilde til sin egen uten at jeg har gjort noe forsøk på å sammenlikne. Et sted påpeker Storm det han mener er feil navn på fem prebender hos Faye (fotnote s. XV). Et annet sted har Storm en kommentar til Faye der han hevder at «det er en Misforstaaelse af Udtrykkene i Kapitelsbogen, naar Faye lader Jakob overfalde Hr. Peder i hans eget Hus» (fotnote s. XXV). I fotnoten på s. XXVI mener Storm at Faye ikke er pålitelig vedrørende navnet på en prest i Bjelland. Og i fotnoten på s. XXXXV der Storm redegjør for sine primærkilder, bemerker Storm følgende når det gjelder Fayes bruk av diplomer: «En del av disse er forhen benyttede av Faye i hans «Peder Clausson, Sognepræst til Undal» … og Bispehistorie, men jeg har ingensteds turdet benytte hans Uddrag, der hyppigt er unøiagtige eller er misforstaaede.»

Storm kjente altså godt til Fayes arbeide om Peder Claussøn, men har muligens følt behovet som faghistoriker å korrigere Faye på noen få tolkninger og bruk av kildemateriale. Jeg har dog ikke lest Storm sin biografi i sin helhet igjen, men konsentrert meg om fotnotene der Faye er nevnt.

Det kan jo uansett tenkes at Fayes biografi har vært en av flere inspirasjonskilder for Gustav Storm da han ga ut «Samlede skrifter av Peder Claussøn Friis». Muligens følte Storm også et behov for å utgi en mer omfattende og etter hans mening mer korrekt biografi for å gi et helhetlig bilde av Peder Claussøns liv og hans verk.

Portrett av Peder Claussøn Friis (1545–1614) i Valle kirke, Vigeland, Lindesnes kommune. Malt av Peter Reimers. Restaurert av Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Litteratur:

Faye, Andreas 1833: Norske Sagn. Arendal: N. C. Halds Bogtrykkerie (2. utgave 1844: Norske Folke-Sagn, Christiania: Guldberg & Dzwonkowskis Forlag).

Faye, Andreas 1844: Norske Folke-Sagn, Christiania: Guldberg & Dzwonkowskis Forlag.

Faye, Andreas 1858: Peder Clausson, Sognepræst til Undal, Snorres Oversætter o. m. (et Bidrag til Norges Kirke- og Personalhistorie) ved Andreas Faye, Sognepræst til Holt. Christiania. Trykt hos W. C. Fabritius. 1858. 55 sider. Særtrykk av Skilling-Magazin nr. 14–19, 03.04.1858–08.05. 1858.

Faye, Andreas 1948: Norsk Folke-Sagn. Tredje Oplag. Oslo: Norsk Folkeminnelags Forlag (opptrykk av 2. utgave 1844).

Storm, Gustav (red.) 1881: Samlede Skrifter af Peder Claussøn Friis. Utgivne for den norske historiske Forening. Kristiania: Trykt hos A. W. Brøgger.

Syvertsen, Torstein 2024: Peder Claussøn Friis – Vigelands renessanseprest. Oslo: Stedjane forlag.

Sagnet «Peder Clausson» av Andreas Faye (1844)

Da Peder Clausson blev Prest til Undal herskede der endnu blandt Almuen mange papistiske Skikke og megen Overtro, som denne ligesaa nidkjere som lærde Prest søgte at udrydde. I de Dage fandtes der i Kirken mange Helgenbilleder, som Almuen efter gammel Skik tilbad; men for at tilintetgjøre sligt Afguderi, kastede han dem i Undalselven, paa det at de skulde flyde bort med Strømmen. En Bondemand fra Gaarden Syrdal, som just var ude at fiske paa Svinøerfjorden, blev høist forbauset ved at see sin Afgud komme flydende til sig paa Vandet. Han tog strax Billedet op, og bragte det i Stilhed hjem, hvor han beholdt det hemmelig hos sig og ydede det Tilbedelse i lang Tid, førend det blev bekjendt og af Presten afstraffet. Nogle lægge til, at Billedet var af Guld; men at det formedelst dets Hellighed flød. En anden Sag, der ogsaa lever i Folkesagn, havde nær bragt Clausson i stor Ulykke. Han havde enten solgt eller bortbyttet en Hest til en Fjeldmand, der fandt sig misfornøiet med Handelen, og derfor gjorde flere Forsøg paa at faae Presten til at tage Hesten tilbage, men forgjeves; Fjeldmanden blev opbragt, Presten ligesaa, og det kom saa vidt, at Bonden maatte rømme med Hesten over Undalselven til Gaarden Vigeland. Her, hvor Bonden troede sig i Sikkerhed, brugte han atter store Ord og raabte, at han skulde binde den usle Hest ved Aabredden, Presten til Vanære. Clausson, der var en hidsig Mand og en god Skytte, gik ind i Prestegaarden efter sin Rifle, skjød over og traf Bonden, som blev liggende død paa Stedet. Clausson blev derpaa sagsøgt og ved Underretten dømt fra Livet; men da han som Prest var fri for Heftelse, og havde indanket sin Sag til en Herredag i Bergen, begav han sig ud til Lindesnes for at vente paa Kongejagten. Under Ventningen reiser han ud at fiske; han faaer en usedvanlig Helleflyndre og treffer strax efter Kongejagten. Presten gaaer ukjendt ombord og frembyder sin Fisk for Kronprindsen, som var der for at reise til Herredagen. Saavel Kronprindsen som hans Følge blev meget forundret over Fisken, hvis Lige de aldrig havde seet, og da de spurgte, hvilken Belønning han fordrede for den, svarede han: «Intet; men tænk, o Herre! paa mig, naar jeg staaer bleg og skjelvende for Herredagen i Bergen.» Om Presten nu tilkjendegav hvem han var, vides ikke; men paa Herredagen blev han frikjendt og levede som Provst og Sogneprest til sin Død. Mange Bønder sige, at de nedstamme fra ham.

(Meddeelt).

 

Anm. I Choret i Valle Hovedkirke findes Peder Claussons Portræt, malet paa en Trætavle og vel vedligeholdt. Paa Maleriet er skrevet: «Peder Clausson, født i Eger Øsund, Anno 1545 d. 1. Apr., blefv Sogneprest i Undal og Provst 1566, døde Anno Christi 1614, anno ætatis 69 Compl. ora et labora.» Han er malet i Presteornat med en Bog i den ene Haand og et hvidt Tørklæde i den anden; han har langt graat Skjeg, i Panden nedhængende og paa Siderne noget krøllet Haar. Hans Øine ere skarpe og livlige, Panden fremstaaende, og alle Ansigtstrækkene, der ere stærke og grove, fremstille en alvorlig og streng Mand. Det Hele viser en høi Grad af Bestemthed, og, naar undtages den altfor store Strenghed, et tækkeligt Ansigt. En Copi heraf er Claussons Portræt i Aalls Udgave af Snorre. Da Snorre Sturlesons berømte Forfatter er en saa almeen bekjendt Mand, tager jeg ei i Betænkning at meddele Følgende, som Hr. Provst Lassen tilligemed Sagnet godhedsfuld har meddeelt mig. «Hr. Clausson ombyggede den gamle Kirke i Valle Sogn og flyttede den fra Gaarden Foss, 1/2 Miil længere op i Dalen, ned til Prestegaarden. I den 1792 nedrevne Kirke fandtes paa en af Stolene følgende Inskription: «Anno Christi 1577 haver jeg Peder Clausson, Sogneprest i Undal med Øvrighedens Bevilling, og efter min Hr. Biskops Raad, Magister Jørgen Eriksons og mine Sogen-Bønders Bøn og Begjering ladet bygge Valle Kirke af nye paa min egen Bekostning, og gav jeg Kirken til samme Bygning C Rdlr., det andet er mig af Kirken betalt, og Sognemændene gave dertil L Rdlr. Anno 1591 lod jeg bygge Choret dertil. Alt tre Gange saa stort som det Gamle; jeg lod og gjøre den for gyldte Kalk og Disk, dog Alt uroset for Gud. Anno 1608 haver jeg med min Hr. Biskops Lauritz Claussons Bevilling ladet gjøre den Tavle ved Alteret og den ved Fonten; de ere formalede af Peder Reymers; men Choret og Vaabenhuset malede Lydke Dirichsen. Gud lade det være gjort til sit hellige Navns Lov, Priis og Ære og Menniskens Saligheds Forfremmelse, Amen. En Ting beder jeg af Herren, det havde jeg gjerne, at jeg maatte blive i Herrens Huus al min Livs Tid, at skue Herrens Guds Tjeneste og beskue hans Tempel, Ps. XXVII. Forkast mig ikke i min Alderdom, forlad mig ikke, naar jeg bliver skrøbelig. Ps. LXXI. Anno 1608 in Julio.» Af Fortalen til Pontoppidans naturlige Historie seer man, at Peder Clausson, foruden sin Norges Beskrivelse, ogsaa havde forfattet «de norske Dyrs Historie», som han ogsaa sendte sin lærde Ven, Dr. M. Worm i Kjøbenhavn til Gjennemsyn. Ved hans Død kom Manuskriptet i Thomas Bartolins Hænder, med hvis Gaard det opbrændte.

Worm anfører; Petri Undalini fragmenta historiæ animalium Norv. MSS, qvæ peiles me sunt, i hans Traktat «de mure Norv.»

«Peder i svingen» – Gustav Vigelands monumentale bronseskulptur som står utenfor Sør-Audnedalen prestebolig på den gamle ferdselsveien til Vigeland sentrum og Audnedalen, hundre meter fra Valle kirke. Foto: Olav Rand Bringa.

Legg igjen en kommentar