Det 3. ordinære årsmøtet i Andreas Faye-selskapet på Kuben 9. oktober 2024
Onsdag 9. oktober 2024 avholdes det 3. ordinære årsmøtet i Andreas Faye-selskapet på Kuben i Arendal fra 1800 til 2030. Selskapet ble stiftet 8. mars 2022 og arbeider for å fremme Fayes livsverk for et allment publikum, gir hvert år ut en årbok og holder årlige forelesninger om Faye og arbeidet hans.
Velkommen til et spennende årsmøteforedrag med forsker og forfatter Jan Faye Braadland som skal snakke om edisjonsarbeidet med første bind av Andreas Fayes dagbøker 1818–1832. Foredraget begynner kl. 1800 og er beregnet å vare rundt en time.
I pausen blir det mulig å kjøpe både Braadlands editerte Faye-dagbok Drammens galante Chevalier 1818–1823 og selskapets Årbok 2024 – Nr. 2. Etter pausen kl. 1930 er det tid for det 3. ordinære årsmøtet i Andreas Faye-selskapet med vanlige årsmøtesaker og presentasjon av ny årbok. Både foredraget og årsmøtet etterpå er åpent for alle. For de som ikke har anledning til å møte opp, blir både foredrag og årsmøte strømmet til medlemmer av den offentlige gruppen «Andreas Faye-selskapet» på Facebook.
Foredrag om Drammens galante Chevalier
Forsker og forfatter Jan Faye Braadland holder i år foredraget «Fra en tekstarkeologs hverdag og veien frem til første bind av Andreas Fayes dagbøker». Det tar blant annet for seg hvordan Fayes samlinger ble splittet opp mellom ulike institusjoner, hvordan en blå kasse med rødt lokk til slutt havnet i Kuben 100 år etter Fayes død i Sande og det krevende edisjonsarbeidet med å tilgjengeliggjøre de gotiske dagboktekstene for dagens lesere.
Første bind av Andreas Fayes dagbøker har fått tittelen Drammens galante Chevalier 1818–1823, og handler om de første fem år med omfattende dagbokskriving som latinskoleelev i hjembyen Drammen, med blant annet flere besøk og julefeiringer hos Aall-familien på Næs jernverk. Jan Faye Braadland forteller ikke så mye om innholdet i boken, men mer om proveniensen og selve edisjonsarbeidet med å redigere og skrive merknader til de unike dagbøkene som befinner seg i Kuben. Et team ved Kubens arkiv, ledet av Kristoffer Vadum, har for noen år siden transkribert over 1400 sider med gotisk håndskrift og gjort det svært omfattende dagbokmaterialet tilgjengelig for utgiveren. Braadland har hatt eneansvaret for utgivelsen av dagbøkenes Bind I siden 2022. Det er planlagt ytterligere to bind.
Andreas Faye (1802–1869) var blant annet lærer i Arendal, medstifter av Arendals Skoles offentlige Bibliothek og Museum 8. mars 1832, senere prest og styrer for Holt seminar, Norges første folkeminneforsker og en av de fremste historikerne på 1800-tallet.
I 2021 ble Jan Faye Braadland tildelt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs MINNEMEDALJE i gull med grønt ordensbånd «for sitt arbeid med materiale og skrifter etter folkeminnesamleren Andreas Faye». Foto: Thor Nielsen / DKNVS
Selskapets Årbok 2024 – Nr. 2
Redaktørene Ernst Håkon Jahr og Terje Bodin Larsen har i år som i fjor levert en flott og temamessig variert årbok for Andreas Faye-selskapet. Den er på 130 sider, og av innholdsfortegnelsen finner vi noe for enhver smak. Her er temaer som omhandler alt fra Fayes betydning for Arendal (Ernst Håkon Jahr), sammenstilling og beskrivelse av Fayes prekener (Arne Bugge Amundsen), Fayes forhold til Grev Wedel Jarlsberg og utkastet til en Wedel-biografi (Jan Faye Braadland), Fayes sagn og påvirkning på Kittelsens bildeserie «Tirilil Tove» (Sverre Følstad), Faye som avholdsstrateg (Ernst Håkon Jahr), en oppdatering av Faye-bibliografien (Jan Faye Braadland) og anmeldelse av boken Drammens galante Chevalier 1818–1823 (John Ole Askedal):
God lesning av både Chevalieren og selskapets årbok!